Sochaczew


Regionalmuseet i Sochaczew, indrettet i rådhusbygningen. – Photo by: Przykuta, Sochaczew muzeum 01.05.09 p, CC BY-SA 4.0

Afstande i km

Gostynin nv
nv,
Żyrardów
29 km sø, 71 km v, 70 km nø, 26 km sv, 51 km nø, 45 km sø, 64 km nv, 55 km n, 55 km sø, 35 km s, 76 km ø

Indbyggertal

37.374 (2011)

Beliggenhed og historie

Sochaczew ligger i det centrale Polen, vest for hovedstaden Warszawa, ved floden Bzura og dennes biflod Utrata.

Den første omtale af Sochaczew sker i et håndskrift fra 1400-tallet, hvor det nævnes at fyrste Bolesław III Krzywousty døde i 1138 i benediktinerklosteret her. En anden gammel kilde er fra1221 og omhandler borgherren (kastellanen) Falanta. Sochaczew var nemlig dengang centrum i et kastellani, den tids centrum for den lokale administration. Kastellanen residerede i en borgagtig bebyggelse befæstet med træpalisader og en jordvold. Efter alt at dømme stod denne fæstning på den høj, hvor der i midten af det 14.årh. blev bygget en egentlig borg.
Byen Sochaczew voksede ganske hurtigt, hvorom vidner byggeriet af to kirker: sognekirken Sankt Wawrzyniec og dominikanerkirken Sankt Mikołaj. Begge kirker blev indviet af biskoppen af Płock i 1257.
Byen fik købstadrettigheder i det 14.årh., givetvis før 1368. Fyrst Siemowit III organiserede i Sochaczew et møde med deltagelse af de masoviske fyrster.
I 1476 blev Sochaczew af kong Kazimierz Jagiellończyk indlemmet i Kongeriget Polen (også kaldet “Kronen”). På dette tidspunkt fandtes der forholdsvis mange specialiserede håndværkere i byen, ialt 22 faggrupper, herunder slagtere, klædemagere, smede, kleinsmede, våbensmede, bøssemagere, buemagere.
I 1570 var der tre grundmurede bygninger i byen: 2 kirker og 1 beboelseshus. Men mener at byen på det tidspunkt havde 3.000 indbyggere. Sochaczew var beskyttet af et palisadeværk af træ omkring byen.
I 1618 og 1644 blev byen delvis ødelagt af brande. I 1655 blev Sochaczew indtaget af svenskerne.
Ved Polens anden deling i 1793 kom Sochaczew under preussisk styre. I denne forbindelse foretog preusserne en folke-, erhvervs- og boligtælling i byen. På det tidspunkt boede der 1152 personer i byen, heraf 997 jøder. 1807 indgik byen i Fyrstendømmet Warszawa. Fra 1815 var Sochaczew under russisk styre.
I 1828 var der 3237 indbyggere, hvoraf 76 % jøder. Under januar-opstanden 1863-64 (oprøret mod russerne) fandt der i nærheden af Sochaczew flere træfninger sted mellem oprørerne og russiske styrker. I 1888 var indbyggertallet steget til 6794 (hvoraf 78 % jøder). Fra 1903 havde byen forbindelse med Warszawa gennem anlægget af jernbanen Warszawa-Łódź-Kalisz.
Under 1.verdenskrig blev byen ødelagt af tyske tropper. Efter krigen – i det genfødte Polen – begyndte en omfattende og langvarig genopbygning. I 1928 grundlagdes Landbrugets Folkeuniversitet i Sochaczew.
I de første dage af september 1939 bombarderede tyskerne Sochaczew. Få dage efter indledtes “Slaget ved Bzura” mellem tyske tropper og polske forsvarsstyrker. Efter tysk sejr indtog de nazistiske styrker byen, der allerede var ødelagt i betydelig grad. Fra begyndelsen udøvede tyskerne terror mod både de jødiske og de polske indbyggere. Fra september 1944 blev der i Sochaczew indkvarteret 75.000 mennesker, der var fordrevet fra det ødelagte Warszawa, hvilket gjorde levevilkårene endnu vanskeligere. I januar 1945 blev byen befriet af den sovjetiske hær. Under krigen blev 40% af bygningerne i byen ødelagt, og ca. 4.000 indbyggere omkom.
I 1999 blev Sochaczew igen hovedby i Sochaczew distrikt.

Turistattraktioner

Seværdigheder i udvalg:

Ruinerne af de masoviske fyrsters borg
Borgen formenes at være bygget i midten af det 14.årh. Ud fra de tilbageværende ruiner kan man beregne, at borgen oprindeligt var opført på en trapez-lignende grundplan. Borgens mål var 35 × 30 meter og dækkede ca. 1200 m2. Byggematerialet var mursten af tegl, mens fundamentet dog bestod af marksten. Indenfor forsvarsmuren var borgens bygninger dog i begyndelsen opført i træ. Der var to tårne: det østlige og det nordlige, begge tilbygget på ydersiden af ringmuren. Det antages ad adgangen til borgen oprindeligt foregik gennem muren ved det nordlige tårn men siden blev flyttet til det østlige tårn, hvor man har fundet rester af en egetræsbro med gelænder. Ringmuren var 2,5 m.tyk, hvorimod højden ikke kendes. Omkring borgen fandtes en voldgrav. Desværre var der ingen brønd på borgområdet. Det nødvendige vand blev frembragt via en akvædukt.
Borgen blev ødelagt af svenskerne i 1555 men senere genopbygget. Anlægget blev endegyldigt ødelagt af preusserne i 1794.

Rådhusbygningen
er sæde for Museet for Sochaczew-egnen og Slagmarken fra Slaget ved Bzura.

Kramnice miejskie
Klassicistisk bygning fra 1828-33, der fungerer som markedshal.

Omegnen

Museer:
Żelazowa Wola
Chopin-museet. I landsbyen Żelazowa Wola umiddelbart nordøst for Sochaczew ligger det hus, hvor den polske komponist Frederic (Fryderyk) Chopin (1810-1849) blev født. Det er et museum for kunstneren – som en afdeling af Fryderyk Chopin Museet i Warszawa. – Se nærmere om “Żelazowa Wola og Chopin-museet i artiklen om Warszawa – side 7.

Søer:
Boryszew-søen (kunstig sø), beliggende sydvest for byen.

Floder:
Bzura der ved Sochaczew flyder fra syd mod nord for senere at løbe ud i Wisła.
Flere bifloder til Bzura, hvoraf Pisia i den sydlige del af byen.

Skove:
Mod nordøst: Naturskoven Puszcza Kampinoska, der er udlagt som nationalpark: Kampinoski Park Narodowy .
Mod syd: Landskabsparken Bolimowski Park Krajobrazowy .

Indkvartering

Booking.com

Sochaczew (på polsk, engelsk, tysk, fransk, russisk, ukrainsk) – med praktiske oplysninger for turister

Spisesteder:

Sochaczew (på polsk, engelsk, tysk, fransk, russisk, ukrainsk) – med praktiske oplysninger for turister

Andre internetsider og kilder

Sochaczew (på polsk, engelsk, tysk, fransk, russisk, ukrainsk)

Kort
Sochaczew
Rating
Dette sted er særlig interessant:
Godt Skal bare opleves

Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


This page is also available in English. Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software