Gryfów Śląski


Rådhuset på torvet i Gryfów Śląski

Afstande i km

Grænseovergangen Czerniawa-Zdrój (Tjekkiet)
21 km sv, 37 km n, 10 km v, 67 km ø, 29 km sø, 13 km v, 15 km nv, 18 km nø, 19 km sv, 37 km sø, 143 km nø, 38 km, 44 km nø

Indbyggertal

10.202 (2008)

Beliggenhed og historie

Gryfów Śląski ligger i det sydvestlige hjørne af regionen Nedre Schlesien, ikke langt fra den tjekkiske og den tyske grænse. Floden Kwisa løber gennem byen; Kwisa, der længere mod nord passerer byen Lubań, er en biflod til Bóbr, der igen er en biflod til Odra. Den nærmeste større by er den tidligere amtshovedstad, Jelenia Góra, 29 km mod sydøst.
Gryfów Śląski fik under den schlesiske fyrste Bolesław Łysy’s (den Skaldedes) styre tildelt de første købstadrettigheder i 1242. Men derudover er det usikkert, hvornår byen oprindeligt blev grundlagt. Man mener dog at vide med rimelig sikkerhed, at der på den nuværende bys område tidligt fandtes en borg, muligvis opført af Bolesław Wysoki (den Høje). Det 15.årh. var en nedgangstid for byen; bl.a. hussitterkrigene satte deres spor, og befolkningstallet faldt drastisk. De følgende århundreder bragte fremgang, på grund af bl.a. familien Schaffgotsch’ og borgmester Hans Rother’s initiativ. Mens Schlesien var under Tyskland, kaldtes byen Greiffenberg. I 1783 opstod en omfattende brand, hvorved en stor del af byen blev ødelagt. I det 19.årh. kom der jernbaneforbindelse til byerne Jelenia Góra, Lwówek Śląski, Świeradów-Zdrój og Zgorzelec. I 1929 nedbrændte rådhustårnet; det blev efterfølgende opført i jernbeton.

Turistattraktioner

Rådhuset
Rådhuset står midt på torvet. Af den oprindelige bygning er der ikke ret meget tilbage, især nogle hvælvinger og det store mansardtag samt nogle detaljer såsom byvåbenet på tårnets nordside. Efter branden i 1929 blev tårnet genopført som en konstruktion i jernbeton, én af de første af denne art bygningskonstruktioner i Nedre Schlesien.
(Se foto øverst på siden).

Sankt Hedvigs Kirke (Kościół Św.Jadwigi)
På kirkepladsen står sognekirken Sankt Hedvigs Kirke, der er en sengotisk bygning fra det 14.-16.årh. Bemærkelsesværdigt i kirken er især højalteret og Schaffgotsch-familiens epitafium. Det gotiske skabsalter af træ er udført i 1606. Når fløjene er klappet sammen, ligner det en monstrans. Det er prydet af symboler på Tålmodigheden, Barmhjertigheden, Fornuftigheden, Håbet, Retfærdigheden og Tapperheden. Schaffgotsch-epitafiet er udhugget i sandsten med portrætter af de døde i legemsstørrelse.


Sankt Hedvigs Kirke

Sankt Laurentius’ Kirke (Kościół Św.Wawrzyńca)
stammer fra det 15.årh. I nordmuren ses gravmæler fra barok- og rokoko-perioden. Kirkegården strækker sig i nordlig retning. På kirkegårdsmuren findes epitafier og gravmæler for rige borgere fra byen.

Borgerhuse ved torvet
Torvets borgerhuse er fra renæssance- og baroktiden og er bygget af brudsten, som regel med en smal gavl ud mod selve torvet, men til gengæld med adskillige fag i husets og grundens længderetning.


Gryfów Śląski. Borgerhuse på torvets vestside

Springvandet på torvet
Til minde om, at byen fik kommunal vandforsyning i 1905, rejstes en stensøjle med springvand, udført af kunstneren Arnold Kunne fra Berlin.

Bymuren
Bymuren blev opført omkring år 1300 på initiativ af fyrst Bolko af Świdnica. De tilbageværende partier kan ses ved gaderne Rzeczna og Parkowa.

Omegnen

Jezioro Złotnickie
Floden Kwisa, der kommer sydfra, drejer ved den gamle bys sydgrænse mod vest og danner ca 1 km mod sydvest en sø: Jezioro Złotnickie. Omegnen giver muligheder for en afslappet ferie og for smukke naturoplevelser i skovene og ved floden og søen, hvor der er rige fiskemuligheder og vandsportsfaciliteter.

Rząsiny (6 km nord for Gryfów Śląski)
Man kan her se ruinerne af ridderborgen Podskale, der blev bygget på klippegrund på et højdedrag, sandsynligvis i det 14.årh. I 1479 blev borgen indtaget og ødelagt af (bl.a.) den ungarske konges hærstyrker.

Proszówka (Ca. 3 km syd for Gryfów Śląski)
I den sydlige del af landsbyen står ruinerne af borgen Gryf, bygget på skråningen af et højdedrag, 462 m.o.h. Sandsynligvis blev borgen opført i 2.halvdel af det 12.årh. af fyrst Bolesław Wysoki, mens den videre udbygning skyldes Henryk Brodaty. Borgen var i sin tid et vigtigt støttepunkt i landets forsvar mod tjekkiske angreb. Borgområdet var fordelt på tre afsnit: højborgen, den mellemste borg og forborgen. Fra højborgen er der udsigt til bjergene mod syd og sydøst: Góry Izerskie og Karkonosze.

Indkvartering

Booking.com


Gryfów Śląski. Borgerhuse på torvets sydside

Andre internetsider og kilder

Gryfów Śląski (Byens officielle side)

Kort
Gryfów Śląski
Rating
Dette sted er særlig interessant:
Godt Skal bare opleves

Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


This page is also available in English. Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software