Jelenia Góra


Jelenia Góra. Fra Rådhuspladsen

Afstande i km

Piechowice
14 km sv,
Strzegom
54 km ø,
Kowary
15 km sø, 55 km nv, 33 km ø, 56 km nø, 41 km nv, 29 km nv, 51 km nø, 35 km sø, 16 km sø, 57 km nø, 44 km nv, 46 km nv, 36 km nv, 68 km sø, 54 km sø, 37 km v, 19 km sv, 62 km sø, 115 km nø, 67 km nv, 38 km nø

Indbyggertal

85.541 (2008)

Beliggenhed og historie

Jelenia Góra ligger i det sydvestlige hjørne af Polen, i det Nedreschlesiske Amt. Byen ligger i en dal, dannet af floderne Bóbr og Kamienna, tæt omgivet af bjerge mod vest, nord og øst; mod syd er der kun få kilometer til Karkonosze-bjergene langs den tjekkiske grænse.
En befæstet by med en slavisk befolkning blev grundlagt her (ved floderne Bóbr og Kamienna’s sammenløb) i begyndelsen af 1100-tallet; initiativet til grundlæggelsen tillægges iflg.traditionen fyrst Bolesław Krzywousty. Den handelsplads, der udviklede sig på dette sted, fik på et tidspunkt før 1288 tildelt købstadrettigheder. Byen blev tidligt kendt for sin produktion og eksport af hørlærred, men der udviklede sig også en metalindustri, baseret på råvarer fra det nærliggende Kowary. Fra 1392 kom byen under tjekkisk styre og fra 1527 under østrigsk dominans. Følgen af den blodige trediveårskrig og senere de schlesiske krige blev byens indlemmelse i Preussen og senere Tyskland. Efter 2.verdenskrig blev byen igen polsk. Fra 1975-1999 var Jelenia Góra hovedstad i amtet af samme navn. Byen er i dag et økonomisk, administrativt (distriktshovedby) og turistmæssigt centrum i denne del af amtet.
Bynavnet betyder på dansk: Hjortebjerget; byens navn i den tyske tid var da også: Hirschberg.
Blandt Jelenia Góra’s udenlandske venskabsbyer er den danske by Randers.


Fra Rådhuspladsen

Turistattraktioner

Rådhuset
Den klassicistiske rådhusbygning opstod i 1747, tegnet af C.G.Hedemann. På sydmuren findes en tavle med en latinsk indskrift, der i oversættelse lyder: “Byen blev bygget af Bolesław Krzywousty i året 1108”.


Rådhusets facade

Torvet (Rynek) / Rådhuspladsen (Plac Ratuszowy)
Torvet var det centrale punkt i den middelalderlige by, hvor de vigtigste forbindelsesveje mødtes. Torvet har en rektangulær form og er omgivet af restaurerede huse i barokstil med den eneste fuldstændigt bevarede række af buegange i Schlesien.


Fra Rådhuspladsen

Rester af bymuren
Rester af byens befæstning fra det 14.årh. er bevaret ved ul.Jelenia, nær Sankt Erasmus og Pancratius Kirke.

Borgportens Tårn (Wieża Bramy Zamkowej)
Dette er det eneste bevarede element af Borgporten, der i sin tid bevogtede indgangen til byen. Tårnet blev opført i 1584 i stedet for et foregående tårn, der var styrtet sammen. I den øverste del af bygningen findes skydeskår.

Borgens fæstningstårn (Baszta Grodzka)
Dette tårn er et tidligere forsvarstårn, et element i den forsvarsmur, der omgav byen. Tårnet blev opført i det 15.årh.; i det 18.årh. blev det omdannet til beboelsesbygning. I dag rummer det Turistkontoret.

Wojanów-porttårnet (Wieża Bramy Wojanowskiej)
Efter at det oprindelige tårn var styrtet sammen i 1480, rejstes den bygning, der er bevaret til i dag. Tårnet, der i sin tid vogtede indgangen til byen fra Wojanów, har en højde på 38,4 m. Det er forsynet med skydeskår og observationsåbninger. En snoet trappe fører op til toppen, og en af afsatserne dannede sandsynligvis udgang til bymuren.


Wojanów-porttårnet

Sankt Annas Kapel (Kaplica Św.Anny)
I 1514 foretoges en tilbygning til Wojanów-porttårnet i form af et murtårn/kapel. Efter en brand byggedes i stedet en forsvarskirke, opført efter tegninger af Kaspar Jentsch i 1709-15. På kirkemuren ud mod ul.Bankowa kan man stadig se en række skydeskår. Her bemærker man også et indmuret bodskors (sonekors); i middelalderen kunne en misgerningsmand, f.ex. en morder, blive pålagt at rejse et sådant kors som et led i soningen af sin forbrydelse.


Wojanów-porttårnet og Sankt Annas Kapel

Sankt Erasmus og Pancratius Kirke (Kościół św. św. Erazma i Pankracego)
Kirken, der er indviet til Jelenia Góra’s skytshelgen, er bygget 1304-46, under fyrst Henryk Jaworski’s styre. Det er en gotisk bygning opført af brudsten og sandsten. Interiør er i barok- og renæssancestil.


Sankt Erasmus og Pancratius Kirkes tårn

Jelenia Góra Teater
Teaterbygningen er opført i 1903-1904 efter tegninger af den lokale arkitekt Alfred Dähmel. Det er en bygning i tre etager i jugendstil, der var moderne dengang. Den store teatersal rummer 550 personer.

Palæet i Czarne (Dwor w Czarnem)
Arkæologiske undersøgelser har påvist, at der før 1559 fandtes en borg i landsbyen Czarne (i dag en bydel i Jelenia Góra). Denne borg stammede sandsynligvis fra det 12.årh. I 1559 opførte et medlem af Schaffgotsch-familien, Kasper II, et palæ på fundamentet af den tidligere borg; bygningen var omgivet af en voldgrav. Efter flere brande fik palæet renæssancekarakter ved en ombygning efter tegninger af arkitekt Ernest Nimptsch. Efter 2.verdenskrig blev palæet overtaget af en PGR – et statslandbrug, hvilket medførte en kraftigt fremadskridende ødelæggelse af bygningen. I 1980’erne blev palæet købt af Den Polske økologiske Klub, der siden har ofret store summer på at renovere bygningen.


Fra Rådhuspladsen. I baggrunden Sankt Erasmus og Pancratius Kirkes tårn

Omegnen

Kurstedet Cieplice (ca. 9 km sydvest for centrum i Jelenia Góra)
Cieplice er i dag en del af byen Jelenia Góra.
Attraktioner i Cieplice bl.a.:
Schaffgotsch-palæet (Pałac Schaffgotschów)
Det nuværende palæ er opført i stedet for slægtens tidligere domicil, der blev ødelagt af brand. Byggeriet varede fra 1784-1788 og blev ledet af arkitekt Jan Rudolf fra Opole. Om denne klassicistiske bygnings tilhørsforhold til slægten Schaffgotsch, en af de mest fremtrædende schlesiske familier, vidner to våbenskjolde over indgangen. I dag er bygningen sæde for Wrocław Polytekniske Læreanstalts Didaktiske Center.
Kurparken (Park Zdrojowy)
Kurparken knytter sig til Schaffgotsch-palæet i Cieplice. Den i fransk stil anlagte slotspark omtales første gang i 1748. I 1838 blev parken grundlæggende genanlagt, nu i engelsk stil.
Det lange Hus (Dlugi Dom)
Denne bygning indgik i Cistercienserordenens klosterkompleks. Det var cistercienserne, der oprindeligt ejede Cieplice. Huset blev senere hotel for kurgæster. I dag er det sæde for kurstedets direktion.
Kurhuset (Dom Zdrojowy)
Det nuværende kurhus befinder sig lige overfor “Det lange Hus”, det blev opført i 1929-31 som erstatning for tidligere kurbygninger.

Sobieszów (ca. 12 km sydvest for centrum i Jelenia Góra)
Borgen Chojnik (Zamek Chojnik)
Borgen ligger på Chojnik-højdedraget over lokaliteten Sobieszów. Den blev bygget i det 14.årh. af fyrst Bolko II af Piast-slægten (Świdnica-Jawor-linien). Borgen indgik som et element i befæstningen af fyrstendømmets grænse. Blandt de senere ejere var slægten Schaffgotsch, som udbyggede Chojnik-borgen i renæssancestil. Efter en stor brand i 1675 er borgen stort set en ruin, som p.t. er tilgængelig for offentligheden.

Kurstedet Cieplice – med praktiske oplysninger for turister

Indkvartering

Booking.com
Jelenia Góra (Byens officielle side på polsk, engelsk, tysk og tjekkisk) – med links til download af brochurer for turister
Kurstedet Cieplice – med praktiske oplysninger for turister


Fra Rådhuspladsen

Andre internetsider og kilder

Jelenia Góra (Byens officielle side på polsk, engelsk, tysk og tjekkisk)

Kort
Jelenia Góra
Rating
Dette sted er særlig interessant:
Godt Skal bare opleves

Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


This page is also available in English. Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software