Głuchołazy


Głuchołazy. Hjørnehuset ved hjørnet af gaderne Aleja Jana Pawła II og Ul. Powstańców Śląskich. – Photo by: Tomek Nysa. Legion Polone, Glucholazy dom 1, CC BY-SA 3.0

Afstande i km

Głubczyce
46 km sø,
Głogówek
37 km nø, 45 km n, 74 km nv, 56 km nø, 19 km n, 71 km nø, 32 km nv, 46 km nv, 16 km ø, 64 km nv, 56 km nv

Indbyggertal

15.000 (2005)

Beliggenhed og historie

Głuchołazy ligger i det sydlige Schlesien, i Opole Amt, tæt ved grænsen til Tjekkiet. Fra centrum er der ca. 3 km mod vest til grænseovergangen af samme navn som byen; mod syd er der ca. 6 km til en anden grænseovergang, der hedder Konradów. Mod syd, langs den tjekkiske grænse, ligger bjergene Góry Opawskie.

Głuchołazy blev grundlagt omkring 1220 efter flamsk lov – iøvrigt det samme sæt af rettigheder, der blev givet ved grundlæggelsen af Nysa.Da byen var en grænseby mellem det schlesiske og moraviske område måtte den befæstes grundigt, først med en jordvold, palisader og voldgrav. Fra 1344 ved man, at byen på det tidspunkt havde en grundmuret befæstning med forsvarstårne. Der var to byporte: Nysa-porten (Brama Nyska), senere kaldet Brama Dolna (Nedre Port), samt Brama Górna (Øvre Port). Omkring år 1600 ombyggedes det tårn ved Brama Górna, der er bevaret til i dag. I 1552 sørgede borgmester Kirchner for, at der blev bygget et rådhus (i renæssancestil) i den vestlige del af torvet. I 1625-27 hærgede pesten i byen – en ulykke, der blev forværret af flere hæres ødelæggende gennemmarch gennem byen. I 1741 blev byen indtaget af preussiske hærstyrker; det var indledningen til den preussiske periode i byens historie. Biskoppen i Wrocław, der hidtil havde været byherre i Głuchołazy, mistede herefter alle rettigheder i byen.
I 2.halvdel af det 19.årh. udvikledes byen som kursted (Bad Ziegenhals). Her fandtes bl.a. sanatorierne “Juppenbad” (behandling af fedme, nervesmerter, blodmangel m.m.), “Ferdinandbad” (behandling med bl.a. elektrostimulering og galvaniske bade) og “Franzensbad”. Frisk luft, lys og diæt var grundpillerne for kurstedets behandlinger; også i dag behandler man her efter de samme principper sygdomme som reumatisme, sukkersyge, luftvejslidelser og kredsløbslidelser.
Fra 1838 begyndte man at nedrive de middelalderlige befæstninger omkring byen. Industrivirksomheder begyndte at opstå i byen i 1850’erne: teglværker, en tæppefabrik, en tændstikfabrik m.fl. En cellulosefabrik (1893) og en papirfabrik drog nytte af træet i de lokale skovområder. Byen fik jernbaneforbindelse med Nysa i 1875. Moderne, kommunale faciliteter kom relativt sent til Głuchołazy: gadebelysning i 1847, et gasværk i 1873, en ny vandforsyning i 1903, mens kloakering og elektrificering først kom til efter 1920. I slutningen af 2.verdenskrig, på et tidspunkt, hvor den sovjetiske front rykkede nærmere, og der fandt bombardementer sted i området, blev store dele af de civile indbyggere i byen evakueret til tjekkoslovakisk område (nogle endda helt til Prag) – men det skulle vise sig, at byen ikke kom til at lide nævneværdigt under krigshandlingerne. De tyske styrker trak sig tilbage fra Głuchołazy den 9.maj 1945, dagen efter det nazistiske Tysklands kapitulation. Et par dage senere ankom polske myndigheder til byen. Som en følge af de nye statsgrænser, hvorefter Schlesien igen var en del af Polen, blev den tyske befolkning forflyttet til den vestlige del af Tyskland, iøvrigt i stor udstrækning til byen Goslar, mens polakker fra de tidligere (indtil 2.verdenskrig) polske østområder og det centrale Polen fik tilladelse til at bosætte sig i Głuchołazy. Byens fabrikker såvel som hospitalerne og sanatorierne genoptog eller fortsatte deres virksomhed.
I dag udvikles byen først og fremmest i turistmæssig retning. De smukke bjergrige omgivelser med en ofte sjælden fauna og flora samt den friske luft er en del af baggrunden for opbygningen af et turistmæssigt centrum i den sydlige del af Opole-regionen. Med ialt 5 større eller mindre grænseovergange i nærheden er byen også et centrum for den polsk-tjekkiske grænsetrafik.


Głuchołazy. Sankt Annas Kirke. – Billede af Henryk Niestrój fra Pixabay

Turistattraktioner

Porttårnet Brama Górna
Kun dette tårn – ved den tidligere, sydlige byport i den gamle by – samt en del af bymuren står tilbage af byens befæstning fra middelalderen. Tårnet omtales første gang i 1418. Den nuværende højde på 25 m fik tårnet ved ombygningen omkring år 1600, hvor det fik tilføjet en attika i renæssancestil. I 1903 blev hjelmen af teglsten tilføjet. Det er nu et udsigtstårn. 105 trætrin fører op til toppen.

Sankt Wawrzyniec’s Kirke
ligger i den østlige del af den gamle by. Den stammer fra overgangen mellem det 13. og 14.årh. Fra denne periode er den tidligt gotiske portal samt vestfacaden bevaret. Det nuværende udseende skyldes en ombygning i 1729-33. De nybarokke tårnhjelme og hovedalteret er fra begyndelsen af det 20.årh.

Sankt Franciszek’s Kirke
ligger lige syd for den gamle by, udenfor det tidligere murforløb. Kirken er opført i 1865-66 på grundlag af bidrag fra den lokale evangeliske menighed.

Torvet. Renæssance- og barokhuse
Husene omkring torvet er for flertallets vedkommende genopbygget efter branden i 1834 og ombygget i det 19.årh.

Bymuren
Bymuren inklusive tårnene og Øvre Port (Brama Górna) og Nedre Port (Brama Dolna) blev opført omkring 1350 efter ordre fra Wrocław-bispen Przecław af Pogorzela. Oprindeligt var muren 5 m høj og 2 m bred. I dag er kun dele af muren ved Curie-Skłodowska-gaden (i den østlige del af den gamle by) samt porttårnet Brama Górna bevaret.

Sankt Rochus Kirke (Kościół św.Rocha)
blev opført ved den nordlige udfaldsvej fra den gamle by i 1626-27 på stedet for et tidligere kapel fra 1350 – som et minde om pestens hærgen i byen. Kirken fungerede som kirkegårdskapel. Rochus var helgen for de syge, der var ramt af pest og andre epidemier. Det var ham, man bad til, når pestdøden truede.

Omegnen

Sankt Annas Kirke
På “Chrobry-bjerget” umiddelbart syd for Głuchołazy står Sankt Annas Kirke omgivet af slanke fyrretræer. Kirken (kapellet) er opført i begyndelsen af det 20.årh. i tilstræbt gotisk stil. Sankt Anna var skytshelgen for familierne.

Indkvartering

Booking.com

Serwis Internetowy Miasta i Gminy Głuchołazy. – Her også praktiske informationer for turister.

Andre internetsider og kilder

Serwis Internetowy Miasta i Gminy Głuchołazy

Kort
Głuchołazy
Rating
Dette sted er særlig interessant:
Godt Skal bare opleves

Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


This page is also available in English. Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software