- spangshus online - Turist i Polen Regioner og byer Schlesien
Piekary Śląskie
(Kortfattet udgave)


Afstande i km: Zabrze 17 sv, Gliwice 25 sv, Pyskowice 28 v, Tarnowskie Góry 14 nv, Radzionków 6 nv, Siewierz 28 nø, Dąbrowa Górnicza 27 sø, Będzin 19 sø, Czeladź 15 sø, Chorzów 10 sø, Świętochłowice 12 sø, Siemianowice Śląskie 12 sø, Sosnowiec 24 sø, Katowice 17 sø, Mysłowice 24 sø, Ruda Śląska 18 s, Bytom 4 s.
Indbyggertal: 57.345 (2010)

Beliggenhed og historie:

Piekary Śląskie ligger i den nordlige del af det store sammenvoksede by- og industriområde, der kaldes Katowice-området, i det sydlige Polen. - Byens navn (piekarz=bager) stammer formentlig tilbage fra den tid, hvor det var en landsby med adskillige bagere, der leverede brød til den større by Bytom mod syd.

Allerede i det 12.årh. omtaltes denne lokalitet nord for Bytom, men den gang ganske vist under et tidligere navn. I 1847 grundlagde Teodor Heneczek det første polske trykkeri i Øvre Schlesien i denne by. I 1947 får Piekary Śląskie tildelt købstadrettigheder.

Piekary er en by med rige traditioner indenfor minedrift og jernværksindustri. Man fandt her forekomster af kalamin, zink, bly og stenkul. Indenfor kommunens område har man dokumentation for minedrift tilbage til begyndelsen af det 18.årh., men også tidligere udvandt man her råstoffer, dog i mindre omfang. Fra 1704 og frem til 2.verdenskrig opstod der 8 kalaminminer, 3 zinkværker, 2 bly- og zinkværker samt 2 kulminer. Aktuelt findes Minevirksomheden Piekary, der er en sammenslutning af 2 stenkulminer: Julian og Andaluzja.


Turistattraktioner:

Seværdigheder i udvalg:

Den Hellige Jomfru Maria og Sankt Bartholomæus' Basilika
Kirken er opført 1841-46 på initiativ af præsten Jan Nepomucen Ficek. I kirken findes et billede af "Retfærdighedens og Kærlighedens Gudsmoder", et billede der hvert år tiltrækker adskillige tusinde pilgrimme.

Kalwaria Piekarska
I Piekary har man opbygget en kalwaria, dvs. en efterligning af Kristi lidelses vej, hvor et antal kapeller er opført langs en sti - hyppigt op ad et højdedrag, i dette tilfælde op ad skråningerne på højdedraget Cerkwica. øverst på toppen er bygget en kirke i neogotisk stil: Opstandelseskirken.

Fæstningsanlæggene i det Befæstede Område Śląsk
bestående af 13 beskyttelsesrum, 4 falske beskyttelsesrum, beskyttelsesrum camoufleret i en civil bygning, beliggende i bydelen Kamień ved Długosz-gaden m.m. Det hele bygget i 1938. Anlægget blev opdaget i 2001, herefter renoveret og er nu tilgængeligt for publikum.


Omegnen:

Katowice-området


Indkvartering:

Wasza reklama
Deres reklame

Andre links til indkvartering:

Noclegi

Spisesteder:

Gastronomia


Piekary Śląskie
Andre internetsider og kilder:

Piekary Śląskie


Retur til: Schlesien

Copyright © 2012 Spangshus