Limanowa


Kirken, Den Lidende Gudsmoders Basilika, ved torvet i Limanowa

Afstande i km

35 km n, 49 km nø, 48 km nv, 46 km sø, 75 km nv, 59 km sø, 67 km v, 30 km v, 69 km sø, 53 km nv, 55 km nv, 26 km sø, 64 km sv, 29 km n, 46 km sø, 43 km sv, 36 km sø, 80 km nø, 10 km v, 64 km nv

Indbyggertal

15.128 (2017)

Beliggenhed og historie

Limanowa ligger i den østlige del af Małopolska-regionen, i den del af Karpaterne, der kaldes Beskid Wyspowy. Byen er sæde for en distrikts(powiat)-administration. Limanowa powiat omfatter 12 kommuner, heraf 2 bykommuner: Limanowa og Mszana Dolna.

Byen nævnes første gang i 1498, dengang under navnet “Ilmanowa”. Limanowa fik købstadrettigheder i 1565. Byen var tidligt kendt for det lokale bryggeri, der eksporterede øl til bl.a. Ungarn. Ved en stor brand i 1769 blev det meste af byen ødelagt. Under Polens deling – indtil 1919 – hørte Limanowa under Østrig. I midten af det 19.årh. begyndte Limanowa at spille en vis rolle som ferie- og kurby. Også i det 19.årh. udviklede markederne i Limanowa sig til et kendt fænomen; de tiltrak især handel med kvæg og heste. Gennem mange år var bryggeriet den eneste industrivirksomhed i byen; det blev o. 1890 ombygget og moderniseret. Under 1.verdenskrig, i 1914, fandt der voldsomme kampe sted nær Limanowa mellem østrig-ungarske og russiske tropper. Den økonomiske krise i mellemkrigstiden betød lukning af næsten alle større virksomheder i byen. Under 2.verdenskrig myrdede tyskerne næsten 50% af befolkningen; hovedparten af de omkomne var jøder. Efter krigen skete der en hurtig udvikling af Limanowa, både indenfor boligbyggeri, kultur, undervisning, industri og handel.

Turistattraktioner

Den Lidende Gudsmoders Basilika og Sanktuarium (Zespół Bazyliki Matki Boskiej Bolesnej i obiektów sanktuaryjnych)
Kirken er opført 1910-1918. Ved det monumentale hovedalter findes en figur af den lidende gudsmoder – en vidunderlig “pieta” fra det 14.årh.

Torvet.
Livet i Limanowa er koncentreret på og omkring torvet, der er byens visitkort, det sted, hvor man mødes, stedet for koncerter, festivaler, byfesten “Dni Limanowej” m.v. Torvet et et hyggeligt sted med en god atmosfære, omgivet af huse med butikker, restauranter og caféer.


Ved torvet i Limanowa

Omegnen

Beskid Wyspowy ,
bjergene omkring byen, er karakteriseret ved afvekslende terrænformer og ganske stejle bjergsider. Bjergryggene når op i højder mellem ca.730 og 1170 m.o.h. Det højeste bjerg er Mogielica (1171 m.o.h.). De dybe floddale har siden oldtiden været benyttet som kommunikationsveje. Gennem disse dale fører i dag veje, der forbinder de forskellige små lokaliteter med Limanowa. De bedste vilkår for skisport i bjergene forekommer normalt i januar og februar.

Tymbark .
En lille pæn og velholdt by, ca. 10 km vest for Limanowa.

Łososina Górna . (2 km nord for Limanowa).
Se her sognekirken, en bygning i træ fra det 16.årh.


Ved torvet i Limanowa

Indkvartering

Booking.com
Oficjalny Serwis Internetowy Miasta Limanowa – med praktiske oplysninger for turister

Indkvartering i Limanowa distrikt:

Powiat Limanowski (Limanowa distrikt) – - med praktiske oplysninger for turister

Spisesteder:
Oficjalny Serwis Internetowy Miasta Limanowa – med praktiske oplysninger for turister


Torvet i Limanowa med kirken i baggrunden

Andre internetsider og kilder

Oficjalny Serwis Internetowy Miasta Limanowa (Byens officielle internetside)
Limanowa (Limanowa landkommunes officielle side på polsk og engelsk)
Powiat Limanowski (Limanowa distrikt)

Kort
Limanowa
Rating
Dette sted er særlig interessant:
Godt Skal bare opleves

Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


This page is also available in English. Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software