Warning: Undefined variable $indexinlinelist in /customers/b/c/8/spangshus.dk/httpd.www/polen/index.php on line 695 Maków Podhalański

Maków Podhalański


Torvet i Maków Podhalanski ved foden af bjerget Makowska Góra

Afstande i km

Chyżne (slovakisk grænse)
56 km s, 39 km nv, 61 km nv, 50 km nø, 15 km sø, 41 km n, 48 km nv, 58 km nø, 67 km ø, 40 km ø, 43 km nø, 75 km nø, 93 km sø, 45 km sø, 57 km nv, 27 km sø, 6 km v, 27 km nv, 66 km nø, 66 km sø, 40 km nv, 18 km sv, 37 km s, 40 km v

Indbyggertal

5.922 (2017)

Beliggenhed og historie

Maków Podhalański er en lille handels- og stationsby, beliggende i Beskidy-bjergene i det sydlige Polen.
Maków ligger i Skawa-dalen, på floden Skawa’s nordlige bred. Skawa-floden danner grænse mellem én del af Beskidy-bjergene, kaldet Beskid Żywiecki, (syd for floden) og en anden del, kaldet Beskid Makowski eller Beskid Średni (nord for floden).


Torvets nordvestlige hjørne med ul.Kochanowskiego og med kirken i baggrunden

Byen Maków Podhalański ligger ved foden af bjerget Makowska Góra, der således hører til Beskid Makowski. Byen ligger i en højde af ca. 350 meter over havet, mens Makowska Góra når op til 697 meter.
Fra Maków er der lidt under 60 km mod nordøst til Kraków og 66 km til Zakopane (mod sydøst).


Torvets vestside. Bygningen i midten med gul stueetage rummer bageri og konditori

I Maków kommune er der ca. 16.000 indbyggere, hvoraf ca. 37 % bor i bymæssigbebyggelse. Udover selve byen omfatter Maków kommune følgende landsbyer: Białka, Grzechynia, Juszczyn, Kojszówka, Wieprzec og Żarnówka.
Siden kommunalreformen i 1999 hører byen og kommunen til det nyoprettede Sucha powiat (administrativt niveau mellem kommune og amt) med sæde i Sucha Beskidzka, 6 km fra Maków. Dette powiat med de herunder hørende kommuner er en del af det ligeledes nyoprettede Małopolska amt (med administrativt center i Kraków).


Posthusets tidligere bygning (fra 1898) på torvets sydside, ved hovedgaden

Den første historiske optegnelse om Maków er fra 1378, omend der er knyttet en vis usikkerhed til denne optegnelse. Derimod er det sikkert, at Maków eksisterede i det mindste fra 1410 som landsby.
Fra 1443 – måske før – fandtes der et kirkesogn i Maków, der omfattede alle bjerglandsbyer på begge sider af Skawa. Den første trækirke blev i 1705 afløst af en ny kirke.


Fra torvets østside

Fra 1752 afholdtes der markeder i Maków, efter at der var udstedt kongelig tilladelse hertil.
Efter Polens første deling i 1772 kom området under østrig-ungarsk herredømme (provinsen Galizien).
Maków fik købstadrettigheder i 1840. Byens beliggenhed på handelsvejen nord-syd, de eksisterende heste- og kvægmarkeder såvel som åbningen af jernbanelinien bidrog til byens udvikling.


Torvets nordside

Fra 1846 eksisterede der et jernværk i Maków med navnet “Maurycy”. Produktionen blev dog erklæret for ikke rentabel, og værket blev nedlagt i 1863.
Under den tyske besættelse i 2.verdenskrig var Maków grænseby i det såkaldte “generalguvernement”, idet grænsen til “Det Tredje Rige” forløb langs med Skawa. I Maków blev mange mennesker, både jøder og medlemmer af modstandsbevægelsen såvel som andre civile myrdet af tyskerne.


Hovedgaden, ul. 3-go Maja

Erhvervsmæssigt er Maków præget af handel og håndværk. Fremtrædende er håndværk inden for træ- og byggebranchen. Desuden er der i byen og området en lang tradition for kunsthåndværk, først og fremmest inden for broderede tekstiler.
Større virksomheder er der få af i Maków, dog er der én stor fabrik, der til gengæld er en af de største i sin art i Europa. Det er Fabryka Osłonek Białkowych, der ligger i landsbyen Białka og fremstiller pølseskind af collagen. Den er kommunens største arbejdsplads med 535 ansatte.


Ulica Kościelna (Kirkegade)


Smålandbrug på Makowska Góra’s skråninger

Naturen. Omegnen. Turisme


Maków og Grzechynia set fra nord

Klima:
Klimaet i området er sundt. Luften i bjergene er helsebringende og anbefales personer, der lider eller har lidt af sygdomme i luftvejene eller hjerte- og kredsløbssygdomme.
Vandet, der strømmer fra kilder i bjergene, har også gode kvaliteter og er fremmende for sundheden hos personer, der lider af sygdomme i fordøjelsessystemet eller urinvejssygdomme.
Et tidligere feriehjem for jernbanearbejdere blev i årene efter 1949 udbygget til tuberkulosesanatorium.


En del af det centrale Maków set fra nord

Seværdigheder:

Regionalmuseet :
I Maków bør man besøge regionalmuseet; her findes historiske dokumenter,billeder, eksempler på brugsgenstande fra gamle dage og folkelige kunstværker.

Sognekirken :
Sognekirken i senklassicistisk stil er fra 1826-28, men indeholder også bygningsrester fra den tidligere kirke fra det 18.årh. To kirkeklokker er fra 1547 og 1663.

Hvert år, den første uge i august, afholdes “Kulturuge for kulturen i Beskidy-området” (Tydzień Kultury Beskidzkiej) . Bl.a. er der optræden på friluftsscenen i Kościuszko-gaden (ved Brandstationen) af forskellige folkemusikgrupper.


Udsigt fra Makowska Góra over en del af Maków og Grzechynia

Udflugter:
Maków er velegnet som udgangspunkt for vandreture i det bjergrige terræn nord og syd for byen. Den gruppe af bjerge, der ligger lige nord for byen og som Makowska Góra er en del af, kaldes Koskowa Góra-kæden, opkaldt efter det højeste punkt, Koskowa Góra (868 m.). Andre højder nær Maków er Ostrzysz (707 m), Kamienna Góra (719 m) og Stołowa Góra (841 m).
Syd for floden strækker sig Jalowieckie-kæden med bl.a. Malikowski Groń (760 m) (lige syd for Grzechynia).


Udsigt fra Makowska Góra over Skawa-dalen og Maków mod Polica-bjergkæden og med den langstrakte landsby Białka til venstre i billedet

Længere sydpå (syd for Skawica-floddalen – biflod til Skawa) hæver den noget højere Polica-kæde sig (højeste punkt Polica – 1369 m); tættere på Maków ligger dog bjerget Jawór (857 m) nær Juszczyn Polany – tilkørsel fra hovedvejen mellem Juszczyn og Osielec.
Sydligst – op mod grænsen til Slovakiet – ligger Babia Góra-kæden.


Udsigt fra Makowska Góra hen over Skawa-dalen mod Babia Góra-bjergkæden i det fjerne

Babia Góra:
De højeste partier i Babia Góra-kæden, bjergmassivet Babia Góra, er de næsthøjeste bjerge i Polen (efter Tatry). Højeste punkt, Diablak, når 1725 m.
Området omkring Babia Góra er nationalpark, oprettet i 1955 for at beskytte den enestående natur. I parken må man kun gå på afmærkede vandrestier.
Fra Maków kommer man til parken ad vejen til Zawoja (18 km); i Zawoja ligger også nationalparkens museum.


Fra Makowska Góra’s skråninger

Andre kortere udflugter:
Sucha Beskidzka : Sucha, en by, der er lidt større end Maków, ligger kun 6 km borte.Her bør man se slottet, hvis ældste del er fra 1500-tallet; bemærkelsesværdig er bl.a.også den gamle kro med navnet “Rzym” (dvs. “Rom”) på byens torv; det er en træbygning, formentlig bygget i midten af det 18 årh.
Lanckorona: Lanckorona er en gammel (12.årh.), malerisk beliggende landsby med velbevarede kønne huse og borgruin fra 14.årh.(ca. 27 km fra Maków).
Wadowice : pavens fødested med museum (27 km).
Længere udflugter:
Storbyen Kraków , det sydlige Polens kulturelle hovedstad, en by med atmosfære og mange arkitektoniske seværdigheder (58 km.); Zakopane (66 km), målet for de turister, der vil afprøve nogle af de talrige udflugtsmuligheder i de enestående Tatry-bjerge; Oświęcim (tysk: Auschwitz) (57 km): KZ-lejrmuseum; Wieliczka (68 km) (gammel berømt saltmine med museum).


Floden Skawa ved Maków

Vandløb og landsbyer:
Maków ligger som tidligere nævnt i Skawa-dalen. Floden Skawa har sit udspring i bjergene (Podhale-kæden) sydøst for Makow. Skawa er en af de vigtigste floder i Beskidy-området. Ved Maków løber den i vestlig retning, senere ændrer den retning mod nord for til sidst at udmunde i Wisła nord for byen Zator. Skawa optager umiddelbart syd for bygrænsen til Maków den væsentlige biflod Skawica, der kommer fra sydvestlig retning. Langs med Skawica, lige før udmundingen i Skawa, ligger landsbyen Białka. Syd for Makóws centrum udmunder den lille bjergflod Grzechynka; nær udmundingen ligger landsbyen Grzechynia; Skawa danner grænse mod Maków by.


Fra bebyggelsen Makowska Góra

Fra nord optager Skawa de små bifloder Wieprzec (langs hvilken ligger – i en højde af ca.500 m – landsbyen Wieprzec) og Żarnowianka (med landsbyen Żarnówka). Landsbyen Kojszówka ligger nord for hovedvejen mod Jordanów, mellem Juszczyn og Osielec. Den bebyggelse, der ligger vest for Makóws bygrænse i retning mod Sucha, kaldes Maków Dolny (Nedre Maków).

Vandreservoir:
Vandet i floderne i Beskidy-bjergene er ganske rent. Det er også baggrunden for, at man har planlagt og påbegyndt opførelsen af et kæmpemæssigt vandreservoir i Skawa-floddalen ved Świnna Poręba, syd for Wadowice. Reservoiret vil komme til at ligge i en afstand på ca. 20 km fra Makow. Udover funktionen som drikkevandsreservoir (for Śląsk-området), bygges den kunstige sø også med andre formål: sikring mod oversvømmelse, kilde til vandkraft samt forskellige rekreative formål. Søen vil blive 9 km lang og få et rumfang på 161 millioner m3 . Projektet skrider desværre langsomt fremad på grund af mangel på penge.


Udsigt fra Makowska Góra mod Babia Góra

Fiskeri: Der kan købes fiskekort til fiskeri i Skawa.

Camping: Der findes en campingplads “Jazy” i Jazy-gaden i den østlige udkant af byen.

Telekommunikation: Udover alm.telefon kan man nu i Maków-området også benytte mobiltelefon, idet deri 1997 blev bygget en sendemast til mobiltelefoni på bjerget Makowska Góra lige nord for byen.


Udsigt fra Makowska Góra over Skawa-dalen mod syd

Tog- , bus- og flyforbindelser:
Mellem floden og landevejen (dvs. hovedgaden i Maków) går jernbanen med togforbindelse til Katowice,Kraków, Zakopane og Nowy Sącz. Udover togforbindelsen er der busforbindelse til omegnsbyerne. De nærmeste lufthavne ligger ved Kraków og Katowice.

Indkøb i Makóws centrum:
De fleste forretninger findes på og nær torvet eller i gå-afstand herfra.Man kan parkere på torvet. Man kan vælge mellem flere fødevareforretninger, bageri (med konditori), slagter, isenkræmmer, butik med dametøj, bladkiosk, vekselbod, pengeautomat, butik med elektriske artikler, film- og videoforretning, butik med dameundertøj, 2 bog- og papirhandlere, herretøjforretning mm., en hyggelig bar/cafe, hvor der også kan serveres varme retter samt en restaurant/pizzeria med udendørs servering. På torvet ligger også posthuset. I løbet af de seneste år er indkøbsmulighederne udvidet væsentligt; der findes nu ikke mindre end 6 supermarkeder i den lille by; heraf er de 5 helt nye og moderne indrettet. Af disse 5 ligger de to ved den gade, der fra hovedgaden fører hen til banegården (ul.Kolejowa), mens de sidste tre ligger ved hovedgaden i retning af Sucha.


Terrænridning på Makowska Góra

Indkvartering

Booking.com
Feriehus ved Maków Podhalański (det sydlige Polen)
Huset er danskejet, m. flot bjergudsigt, velindrettet, m.lukket parkering og garage, 3 km fra centrum

Maków Podhalański (Kommunens officielle side) på polsk og engelsk – med praktiske oplysninger for turister

Spisesteder:

Spisesteder i Maków Podhalański og omegn
Maków Podhalański (Kommunens officielle side) på polsk og engelsk – med praktiske oplysninger for turister

Kort over Maków Podhalański:
Kort over Maków Podhalański. Centrum og Øst og
Kort over Maków Podhalanski. Vest

Andre internetsider og kilder

Maków Podhalański (Kommunens officielle side) på polsk og engelsk


Torvets vest- og nordside

Andet

Spisesteder i Maków Podhalański og omegn

Rynek 9

Café og spisested på torvet (Rynek nr.9)

Café Polański

på ul. Wolności 3 (nær torvet)

Estragon

Restaurant beliggende et par kilometer fra centrum på vejen mod Sucha Beskidzka.
Udmærket mad og god atmosfære.
Adresse.: os. Surletowa 6, 34-220 Maków Podhalanski

Zadoil

“Zadoil” er restaurant og motel og beliggende i udkanten af Maków på vejen mod Jordanów og Rabka (mod sydøst), dvs. efter broen over floden, men før vejen mod Zawoja. Bygningen ligger på venstre side af vejen bag en benzinstation: “Petrochemia Płock”. Maden er udmærket. Der arrangeres også fester for større grupper. Adressen er Białka 552, 34-220 Maków Podhalański.

Pizzeria “Milano”

Restauranten ligger på hjørnet af torvet og ul.Kościelna.
Der er også fortovsservering under parasoller.

“U Macieja”

“U Macieja“ (“Hos Maciej”) er egentlig en bar og som sådan den mest anbefalelsesværdige. Der serveres naturligvis øl og spiritus, kaffe og cappuccino o.lign., men også talrige varme retter. Stedets specialitet er p.t. pizzaer.
“U Macieja” ligger på venstre side af hovedgaden (ul. 3-go Maja 3), få meter fra torvet i østlig retning.

Zielona Przystań

Restaurant og kro, adresse: ul. Wolności 106.

Konditorier

Ciastkarnia “Mijax”

Konditori i Henryk Bania’s bagerforretning på torvet.
Adresse: Rynek 3.

Cukiernia ‘‘Ewa’‘

Konditori på hjørnet af torvet (Rynek) og ul.Kochanowskiego.
Der er også fortovsservering.

Omegnen

Restaurant “Kasper Suski” i Sucha Beskidzka

På slottet i udkanten af Sucha Beskidzka, ca. 7 km fra Maków, er der indrettet et hotel og en udmærket restaurant, der kan anbefales. Denne restaurant har et pænt udvalg af gode vine.
Se også: LINK:456:Restauranter og andre spisesteder i Polen under: Sucha Beskidzka.

Karczma “Rzym” i Sucha Beskidzka

7 km fra Maków’s centrum, på torvet i nabobyen Sucha Beskidzka, ligger den gamle og traditionsrige kro “Karczma Rzym” (Kroen “Rom”). Den er et besøg værd.
Kroens navn er knyttet til det polske sagn om Pan Twardowski, der indgik en pagt med djævelen. Iflg.pagten kunne djævelen kræve Twardowski’s sjæl som ejendom, hvis han påtraf ham i Rom. Nogle år senere var djævelen listig nok til at indhente Twardowski, mens han opholdt sig på en kro, der hed “Rom”.
Se også: LINK:456:Restauranter og andre spisesteder i Polen under: Sucha Beskidzka.

Karczma “Przykiec” nær Jordanów

Denne kro ligger på hovedvej nr.28, (dvs vejen fra Maków mod sydøst i retning af Rabka) på toppen af en høj bakke, omtrent midt mellem Osielec og Jordanów, ca. 12 km fra Maków. (ul.Przykiec 226, Jordanów). Kroen er smukt indrettet i gammel, traditionel stil. Regionalt køkken m.m.
Se også: LINK:456:Restauranter og andre spisesteder i Polen under: Jordanów.

Kroen (Zajazd) “Pod Chmurką” nær Rabka

Denne kro ligger ved hovedvej nr.28, hvor denne passerer den nordlige udkant af Rabka. Bygningen er smagfuldt indrettet i regional stil, og den er omgivet af et meget smukt haveanlæg (hvor der er udendørs servering) med bl.a. en lille sø og stensætninger.
Se også: LINK:456:Restauranter og andre spisesteder i Polen under: Rabka.

Karczma “Rusnakówka” i Spytkowice

Kro i landsbyen Spytkowice ved vejen mellem Jabłonka og Rabka-Zdrój. – Adr.: Spytkowice 106, 34-745 Spytkowice. – Kroen er nybygget, et smukt bjælkehus opført i gammel, regional byggestil.
Se også: LINK:456:Restauranter og andre spisesteder i Polen under: Spytkowice.

Kroen (Karzma) “Koliba” i Zawoja

Smuk, træbygget krobygning i den sydligste, højest beliggende del af det langstrakte byområde i Zawoja, på højre side af vejen, når man kommer fra Maków. åben fra kl. 11-23.

“Beskidzki Raj”

Restaurant og hotel med selskabslokaler, mødelokaler og talrige rekreative faciliteter. Har en enestående beliggenhed på en bjergtop i bjergområdet mellem Zawoja, Maków og Stryszawa (nær Sucha Beskidzka) med en tilsvarende smuk panorama-udsigt. På grund af beliggenheden er tilkørslen (fra Stryszawa eller Zawoja) lidt besværlig.
Adresse: Stryszawa 667 (Zawoja/Przysłop), 34-205 Stryszawa.

Kroen “U Śliwy” i Chochołów

På vejen via Zawoja til Zakopane kommer man 16 kilometer før Zakopane gennem den smukke og særprægede landsby, Chochołów, der består af fredede bjælkehuse i gammel traditionel stil; et levende friluftsmuseum. Kroen serverer virkelig god mad.
Nær landsbyen er der iøvrigt en grænseovergang til Slovakiet.
Se også: LINK:456:Restauranter og andre spisesteder i Polen under: Chochołów.

Kraków, Zakopane

Under en længere udflugt til Zakopane eller Kraków (begge ca. 65 km fra Maków i hhv sydøstlig og nordøstlig retning) bør man benytte lejligheden til at spise på en af de talrige restauranter i disse byer. I Zakopane kunne det f.ex. være en fiskerestaurant på hovedstrøget Krupówki (gågade), med servering ved borde langs bredden af en bjergbæk; i Kraków kunne det være en af fortovsrestauranterne ved torvepladsen (Rynek Glówny).


(Billedet viser en fortovsrestaurant på Krupówki i Zakopane).

Restauracja “Zbyrcok”, Zakopane

Restauranten ligger på hovedstrøget Krupówki nr.29. Beliggenhed i kælderniveau. Meget smukt indrettet i gammel, lokal stil. Personalet er klædt i folkedragt. Maden er god.
Se også: LINK:456:Restauranter og andre spisesteder i Polen under: Zakopane.

“Stara Karczma” i Jeleśnia

Midt i landsbyen Jeleśnia, ca. 53 km fra Maków på vejen (via Sucha og Zywiec) mod skisportsstedet Korbielów, ligger en meget smuk, gammel kro “Stara Karczma” (“Den gamle kro”). Bør besøges, hvis vejen falder forbi.

Generelt om drikkevarer på restauranter:

Regn ikke altid med at kunne bestille vin til maden. Ofte haves det ikke, eller kvaliteten svarer ikke til prisen. (Men naturligvis er der undtagelser). Der er ingen almindelig tradition for at drikke vin. Drik i stedet øl; der findes mange og udmærkede polske ølmærker. I Maków-området er de mest populære ølmærker (fremstillet på sydpolske bryggerier) Tyskie og Zywiec, der begge smager glimrende. Man kan naturligvis også få forskellige mineralvand, cola m.v.

Andre oversigter:

Baza gastronomiczna

Kort over Maków Podhalański. Centrum og Øst

Kort i stor format

Kort over Maków Podhalanski. Vest

Kort i stor format

Kort
Maków Podhalański
Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


This page is also available in English. Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software