Mszana Dolna


Mszana Dolna. Den Hellige Ærkeengel Michaels Kirke (sognekirke)

Afstande i km

55 km nø, 29 km n, 23 km sv, 54 km nv, 56 km nv, 30 km ø, 40 km v, 27 km nv, 56 km nø, 56 km sø, 35 km s, 55 km nø, 15 km sv, 57 km nv, 56 km sø, 45 km v, 57 km sø, 21 km nø, 67 km nv, 43 km n, 63 km sv, 50 km sv

Indbyggertal

7.500 (2008)

Beliggenhed og historie

Den lille by Mszana Dolna ligger i en bjergsænkning i bjergområdet Beskid Wyspowy i det sydlige Polen – syd for Kraków. Bjergsænkningen gennemstrømmes af floden Raba, en biflod til Wisła, samt Mszanka, en biflod til Raba. Mszana Dolna ligger ved Mszanka-floden i en højde på 400 m.o.h. Også floden Raba passerer Mszana Dolna. I den nordlige del af byen har Mszanka sit udløb i Raba. Syd for bjergsænkningen hæver Gorce-bjergene sig med Turbacz (1315 m) som det højeste punkt. Umiddelbart nord for byen ses bjergtoppen Lubogoszcz (968 m).

Mszana Dolna er “hovedstad” for en af de folkegrupper, som de sydpolske bjergboere opdeles i, nemlig den, der kaldes “zagórzanie”. Denne gruppe af bjergboere har deres egen specielle folkekultur, der stadig dyrkes. En kender og elsker af denne kultur og dette område var digteren Władysław Orkan (1875-1930), der blev født i landsbyen Koninki, syd for Mszana Dolna.
Mszana Dolna er et uddannelsesmæssigt og økonomisk centrum for den nærmeste omegn. Byen ligger i Limanowa distrikt, og distriktsmyndighederne har også afdelinger og kontorer her, således bl.a. en afdeling af arbejdsformidlingen. Hver tirsdag afholdes et stort marked i byen, en tradition, der er kendt viden om og som er vel besøgt.

Bebyggelsen på dette sted er omtalt allerede i det 13.årh. Byen fik købstadrettigheder i 1346, men mistede disse rettigheder igen ved slutningen af det 16.årh. Under krigene mod de indtrængende svenske hære blev byen svært ødelagt. I 1772, i forbindelse med Polens første deling, kom byen under Østrig. Under 2.verdenskrig omkom ca. en trediedel af byens indbyggere, heraf mange jøder. I 1952 fik byen igen tilkendt købstadværdigheden.

Turistattraktioner

Den Hellige Ærkeengel Michaels Kirke (Kościół pw. Michała Archanioła)
Byens sognekirke er bygget i 1891-1901 i neogotisk stil. I kirken kan bl.a. beses: Et vievandskar i sten fra 1668 samt flere ældre billeder.

Herregårdsparken
Parken rummer mange sjældne træer. Blandt driftsbygningerne bemærkes et stenbygget kornmagasin fra det 18.årh.

Kirkegården
På sognekirkens kirkegård findes soldatergrave fra de to verdenskrige samt grave med ofre for den tyske besættelse i 2.verdenskrig.

Den jødiske kirkegård
Denne kirkegård (fra det 18.årh.) findes ved Zakopiańska-gaden.


Fra Gorce-bjergene

Omegnen

Mszana Dolna er et godt udgangspunkt for udflugter i den smukke natur i omegnen. Både i Beskid- og Gorce-bjergene finder man bjergtoppe over 1000 m.o.h. Der er muligheder for vandreture, rideture og cykelture ad afmærkede ruter samt fiskeri i floderne. Om vinteren kan man dyrke skisport flere steder indenfor 25 km afstand fra byen. Blandt de nærmeste steder kan nævnes Koninki og Kasina Wielka.

Nationalparken Gorce (Gorczański Park Narodowy)
I Gorce-bjergene syd for Mszana Dolna har man skabt en af Polens mange nationalparker. Parkens nordlige grænse ligger sydøst for landsbyen Poręba Wielka. Parken, der blev oprettet i 1981, omfatter dog ikke bjergområdets højeste punkt: Turbacz.
Parkens område er på over 7000 ha. med 67 km vandreruter, såvel som cykel- og rideruter. Parken er hjemsted for mange sjældne planter, pattedyr og fugle. Nationalparkens kontor ligger i landsbyen Poręba Wielka.


Fra Nationalparken Gorce

Poręba Wielka
Landsby ca. 10 km syd for Mszana Dolna. Naturskønne omgivelser. Ligger umiddelbart nord for nordgrænsen for Nationalparken Gorce, der iøvrigt har adresse her.

Koninki
Landsby ca. 10 km syd for Mszana Dolna. Ligger gennemsnitligt 600 m.o.h. Naturskønne omgivelser. Skisportssted. Fødested for digteren Władysław Orkan (1875-1930).

Szczyrzyc
Landsby ca. 19 km nordøst for Mszana Dolna. Her findes et cistercienserkloster (grundlagt 1234) med et klostermuseum. Den nuværende klosterkirke (fra det 17.årh.) er sammenbygget med de øvrige klosterbygninger. Digteren Władysław Orkan (se andetsteds på denne side) modtog på et tidspunkt undervisning i klosterskolen her.

Større byer – og udflugtsmål – i kort afstand:
Rabka-Zdrój
Limanowa
Dobczyce
Nowy Targ


Floden Mszanka i Mszana Dolna med broen, der fører hovedvejen over floden

Indkvartering

Booking.com
Mszana Dolna – med praktiske oplysninger for turister

Spisesteder:

Mszana Dolna – med praktiske oplysninger for turister

Andre internetsider og kilder

Mszana Dolna

Nationalparken Gorce:

Se vores side om nationalparker:
Nationalparker i Polen

Kort
Mszana Dolna
Rating
Dette sted er særlig interessant:
Godt Skal bare opleves

Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


This page is also available in English. Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software