Bolków


Borgen i Bolków; indgangen til borgområdet; til højre ses toppen af forsvarstårnet

Afstande i km

Kowary
35 km sv,
Strzegom
22 km nø, 79 km nv, 55 km nv, 19 km nø, 33 km v, 19 km sv, 38 km sv, 57 km nø, 37 km n, 68 km nv, 35 km sø, 21 km sø, 48 km sv, 30 km sø, 80 km nø, 42 km nv

Indbyggertal

5.777 (2007)

Beliggenhed og historie

Bolków er beliggende i det sydvestlige Polen, i Nedre Schlesien, nord for Sudeterbjergene; de lavere bjerge mod vest og sydøst kaldes hhv. Góry Kaczawskie og Góry Wałbrzyskie. Den nærmeste grænseovergang til Tjekkiet er ved Lubawka, 30 km mod sydvest. Større centerbyer i nærheden er Jelenia Góra mod vest og Wałbrzych mod sydøst.

Bolków opstod som en handelsplads på handelsvejen mellem Wrocław og Legnica til Tjekkiet. Byen fik købstadrettigheder i 1276. Under Legnica-fyrsten Bolesław Łysy i det 13.årh. opstod borgen, der blev en af de sikreste af sin art i Schlesien. Sognekirken blev også bygget i det tidsrum. I det 14.årh. byggedes et rådhus – der blev ombygget i 1827. I det 16. og 17. årh. led byen under epidemier, flere jordskælv og krigshandlinger. I 1632 udbrød en brand, der ødelagde en stor del af byen. I 1707 afholdtes det første marked i byen for hørlærred og garn. I begyndelsen af det 18.årh. blev byen solgt til cistercienserordenen i Krzeszów og forblev på ordenens hænder indtil 1810. I 1808 startedes den første industrivirksomhed, et lærredsvæveri, hvilket lagde grunden til en betydelig udvikling.


Den øvre del af torvet i Bolków; i baggrunden ses rådhustårnet

Turistattraktioner

Borgen
fra det 13.årh. hører til de ældste og mest interessante forsvarsbyggerier fra middelalderen. Den ligger på en høj (396 m.o.h.); på højens sydøstlige skråning ligger byen, der med forsvarsværker er forbundet med borganlægget. Borgen består af to dele, en indre, ældre del i gotisk stil og resterne af en ydre del, der er tilføjet i renæssancetiden. Da de fyrsteslægter af Piast-dynastiet, der havde ejet borgen, uddøde, kom borgen på tjekkiske hænder. Efter flere stridigheder blev borgen i det 16.årh. overdraget til biskoppen af Wrocław. Fra 1703 til 1810 hørte borgen sammen med byen under cistercienserordenen i Krzeszów. Efter sekulariseringen henfaldt borganlægget i ruiner. – På borgen afholdes flere gange om året landskendte ridderturneringer. På borgen findes et museum med bl.a. modeller af dette såvel som andre polske borganlæg.


Borgen i Bolków. Den centrale borggård med forsvarstårnet


Borgen i Bolków. Den centrale borggård set mod øst. I baggrunden tv. det tidligere kvindehus, nu borgmuseum; th. den tidligere beboelsesafdeling


Borgen i Bolków. Muren omkring hovedborgen set mod sydøst fra turneringspladsen


Borgen i Bolków. Plan over borgen; nordlig retning er nedad på planen

Sankt Jadwiga’s Kirke
De første optegnelser om kirken stammer fra 1298, men den opstod sandsynligvis omkring 1250, opført som en muret bygning med en grundplan af form som et græsk kors, idet der på sydsiden er tilbygget et sakristi og et tårn. I det 14.årh. er der tilføjet 2 sideskibe.


Sankt Jadwiga’s Kirke i Bolków

Rådhuset
Det klassicistiske rådhus blev oprindeligt opført i slutningen af det 14.årh. Efter en brand i 1632 blev rådhuset genopbygget i 1670. Senere ombygninger, især i 1827 (ved Hedemann fra Kamienna Góra) gav bygningen dens nuværende udseende. Rådhuset står midt på torvet og deler dette i et nedre og et øvre torv. Bygningen er i to etager med en midterrisalit – en fremskudt bygningsfacade – mod øst. I det sydvestlige hjørne står det kvadratiske tårn, der går over i en ottekantet form og afsluttes med en tagdækning i barokstil.


Rådhuset i Bolków

Omegnen

Świny , 2 km nord for Bolków.
Borgen i Świny fra det 14.årh. er beliggende på en høj (369 m.o.h.). I det høje, firkantede tårn, der er bygget af natursten, er bevaret fragmenter af hvælvinger, stukkatur, gotiske vinduer, kvaderstensportal samt vægmalerier på ydermurene.


Borgen i Świny

Indkvartering

Booking.com
Bolków (Byens officielle side) – på polsk, engelsk, tysk og tjekkisk

Spisesteder:

Bolków (Byens officielle side) – på polsk, engelsk, tysk og tjekkisk

Andre internetsider og kilder

Bolków (Byens officielle side) – på polsk, engelsk, tysk og tjekkisk

Kort
Bolków
Rating
Dette sted er særlig interessant:
Godt Skal bare opleves

Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


This page is also available in English. Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software