- spangshus online - Turist i Polen Regioner og byer Małopolska
Muszyna

Beplantningen på torvet i Muszyna


Afstande i km: Szczawnica 88 nv., Nowy Targ 107 nv, Limanowa 69 nv, Rytro 35 nv, Stary Sącz 45 nv, Kraków 144 nv, Nowy Sącz 43 nv, Piwniczna Zdrój 28 nv, Gorlice 56 nø., Grybów 38 nø, Krynica 11 nø.
Indbyggertal: ca. 5.000 (2008)

Beliggenhed og historie

Muszyna ligger i den sydlige del af regionen Malopolska, nær den slovakiske grænse, i Poprad-floddalen. Den lille by er omgivet af bjergene i Beskid Sądecki og er selv beliggende i en højde af ca. 450 m. Mod nordvest ligger den større by Nowy Sącz.

Byens opståen står i forbindelse med den såkaldte "ungarske" handelsrute, der i middelalderen gik gennem Poprad-dalen. Stedet omtales første gang i 1209. I 1288 overdrages Muszyna til bispesædet i Kraków. I det 14.årh. bliver byen kongelig ejendom. Købstadrettigheder fik byen i 1340. Den polske konge Władysław Jagiełło gav i 1391 byen tilbage til bispen i Kraków. Herefter fik området en art selvstændig status med egen administration, soldater og retsvæsen, kaldet "Muszyna-staten". Muszyna forblev bispesædets ejendom indtil 1781. Efter Polens deling blev byen den østrigske stats ejendom.


Turistattraktioner:

Borgen.
Ruinerne af borgen (fra det 14.årh.), der hørte under starosterne under "Muszyna-staten".

Stormandsbolig ved borgen (Podzamkowy zespół dworski)
Stormandsbolig ved borgen fra det 18.-19.årh. med starostens bolig, gæstgiveri (nu museum) og vagtstue.

Sankt Józefs Kirke
Kirken fra det 17.årh. er i barokstil med gotiske skulpturer.

Borgerhuse.
Fredede borgerhuse fra det 19.-20.årh. i ul.Kościelna.

Sankt Jan Nepomucen- og Sankt Florian-kapellerne
på torvet (fra overgangen mellem det 18. og 19.årh.)

Kurstedet.
Muszyna har status som kurby siden 1930. Til byens og omegnens naturlige rigdomme hører de helsebringende mineralvandskilder. Vandet udnyttes som drikkevand, som badevand og andre lægende formål på helsecentre; desuden fyldes det på flasker i lokale mineralvandsvirksomheder. Der er gratis adgang til at nyde det mineralske kildevand i et kurhus (pijalnia).


Omegnen:

Udover i selve Muszyna er der helsecentre i Żegiestów og Złockie.

Om vinteren kan man stå på ski i omegnen; der er skilifter ved 5 mindre lokaliteter i nærheden af byen.
Om sommeren kan man benytte vandre- og cykelstier for turister.

Græsk-katolske kirker (Cerkwie)
I mange mindre lokaliteter i omegnen findes tidligere græsk-katolske kirker, tilhørende det rusinske mindretal, således i Powroźnik (den ældste fra det 17.årh.), Andrzejówka, Milik, Dubne, Leluchów, Jastrzębik, Szczawnik, Złockie, Żegiestów og Wojkowa.

Żegiestów Zdrój (ca. 11 km vest for Muszyna)
Landsbyen Żegiestów med kurbyen Żegiestów Zdrój ligger i bjergene vest for Muszyna - højt over Poprad-flodens løb; i kurbyen, der har en lang tradition bag sig, findes et stort kurhus, flere sanatorier og kilder, hvis lægende vand især har et stort indhold af magnesium.


Indkvartering:

Wasza reklama
Deres reklame

Andre links til indkvartering:

Baza noclegowa


Andre sider om Muszyna:

Muszyna


Retur til: Małopolska

Copyright © 1997 Twardowska & Spangshus