Oświęcim


Oświęcim. Fra Hovedtorvet. I baggrunden Ślebarski-slægtens hus fra begyndelsen af det 19.årh., nu sæde for Distriktsdomstolen.

Afstande i km

30 km nø, 26 km sø, 44 km sv, 9 km sv, 49 km nv, 20 km nø, 29 km sv, 98 km n, 37 km n, 54 km nv, 55 km sv, 24 km n, 44 km sø, 36 km nv, 17 km s, 63 km ø, 38 km nø, 57 km sø, 73 km sø, 28 km nv, 44 km nø, 26 km sv, 61 km nv, 33 km nv, 50 km sø, 22 km nv, 31 km sø, 123 km sø, 17 km sø, 83 km, 53 km v

Indbyggertal

41.473 (2006)

Beliggenhed og historie

Oświęcim ligger på begge sider af Soła-floden, lige før dennes udløb i Wisła. Mod nord og nordvest strækker sig det omfattende og koncentrerede industri- og byområde, kendt som Katowice-området, mod øst ligger storbyen Kraków og mod syd bjergområdet Beskid Mały.

Oświęcim hører til de ældste befæstede byer i Polen. Dog er der ikke bevaret kilder, der kan vidne om byens opståen og tidligste historie. Omkring 1179 blev borgfogedens embede i Oświęcim af Kraków-fyrsten Kazimierz den Retfærdige (Kazimierz Sprawiedliwy) overdraget til hans brodersøn Mieszko Plątonogi, fyrste af Opole og herre til Racibórz. Ca. 1272 fik byen købstadrettigheder. Ved opdelingen af Fyrstendømmet Opole i 1281 kom Oświęcim ind under det nyoprettede Cieszyn-fyrstendømme. Efter delingen af Fyrstendømmet Cieszyn, der fandt sted mellem 1312 og 1317, oprettedes Fyrstendømmet Oświęcim, der var selvstændigt – både i forhold til Polen og Tjekkiet, og som blev ledet af fyrst Władysław. Fra 1327 måtte Oświęcim dog acceptere tjekkisk overherredømme.
I 1457 købte den polske konge, Kazimierz Jagiellończyk Fyrstendømmet Oświęcim, der således via kongens person blev tilknyttet den polske krone. Fra 1564 var det tidligere fyrstendømme formelt inkorporeret i Polen som en del af Kraków Amt.
Ved Polens første deling i 1772 kom byen under Østrig-Ungarn, som en del af provinsen Galizien. Den østrigske kejser gav i 1793 Oświęcim en bekræftelse på alle tidligere udstedte privilegier og gav derudover byen ret til at afholde 12 markeder årligt. Under en omfattende brand i 1863 gik en stor del af byen op i flammer.
Efter 1.verdenskrig – i det nye Polen – indgik Oświęcim fra 1919 som en del af Kraków Amt.
Under 2.verdenskrig, i oktober 1939, blev en del af Kraków Amt, herunder byerne Biała, Oświęcim og Kęty, indlemmet i Det Tyske Rige. Den af tyskerne indrettede koncentrationslejr i Oświęcim, på tysk: Auschwitz, modtog i juni 1940 den første fangetransport: det var polske, politiske fanger. Hermed indledtes den forfærdelige menneskelige tragedie, der skulle udspille sig i Oświęcim i de følgende år under krigen, og hvorunder ca. 1,5 millioner mennesker blev myrdet eller på anden måde omkom i lejren. I krigsårene gennemførte den tyske besættelsesmagt omfattende forflytninger af personer og fordrev mange polakker fra deres hjem i byen og de omliggende lokaliteter. Tyske indbyggere og Volksdeutsche overtog de tomme huse og lejligheder. I 1941-42 opstod der en ny lejr i Brzezinka ved Oświęcim, kaldet: KL Auschwitz II – Birkenau, en lejr i Monowice (KL Auschwitz III – Monowitz) samt flere underlejre i og nær Oświęcim. I krigens første år byggede det tyske firma I.G.Farben en fabrik i Dwory ved Oświęcim. Det lagde grunden til det nuværende polske aktieselskab: Firma Chemiczna Dwory. I krigens sidste måneder søgte tyskerne at likvidere og evakuere lejren; i januar 1945 sprængte man således gaskamre og krematorier i Brzezinka (Birkenau) i luften. Den 26. januar 1945 blev lejren befriet samtidig med, at den sovjetiske hær indtog Oświęcim. Umiddelbart efter den tyske tilbagetrækning blev den tyske fabrik, I.G.Farben overtaget af polske myndigheder. I juli 1947 oprettedes det Statslige Museum Oświęcim-Brzezinka på den tidligere tyske koncentrationslejrs område.
Efter den seneste administrative reform i 1999 oprettedes Oświęcim distrikt (powiat), der omfatter kommunerne Zator, Kęty, Oświęcim, Chełmek, Przeciszów, Osiek, Brzeszcze og Polanka Wielka.

Turistattraktioner

Borgen i Oświęcim:
Borgen hører til de bedste eksempler på middelalderlig forsvarsarkitektur og har bevaret et tårn, der stammer fra overgangen mellem det 13. og 14.årh.; dette tårn er én af de tidligste murede bygninger i Małopolska. Til det fredede bygningskompleks hører også et middelalderligt tårn med tilhørende bygninger fra det 15.-20.årh. samt hele borghøjens område. Hele komplekset er et smukt eksempel på den arkitektoniske sammenhæng mellem befæstningsanlægget og den øvrige bymæssige bebyggelse. Fyrsteborgen er beliggende på en høj, der i hedensk tid sandsynligvis var et kultsted. Det gotiske tårn er fra anden halvdel af det 13.årh.; den sydlige del af borgen kan dateres til det 16.årh. Borgen har været ødelagt af flere brande og er blevet genopbygget. Bygningerne har været bolig for borgfogeden, siden fyrstelig residens (Fyrstendømmet Oświęcim) og endnu senere sæde for regionale og kommunale myndigheder. Nu findes der i den sydlige del historiske og etnografiske udstillinger, der beskriver Oświęcim distrikt.

Den middelalderlige byplan
i den gamle by fra det 14.-15.årh. omfatter torvet og de smalle gader, der var omgivet af en oval bue i form af de tidligere befæstningsværker.

De Serafiske Søstres Klosterkompleks
Klosterbygningen (den første) blev opført i 1893-95 med klassicistiske stiltræk; oprindeligt var bygningen fritstående, men siden blev der skabt forbindelse til kirken. Den anden klosterbygning (infirmeriet) blev bygget i 1950’erne og knytter sig arkitektonisk til den første bygnings neoklassicistiske stil. En anden del af komplekset udgøres af “Caritas”-bygningen fra 1905-10 i jugendstil samt to børnehave-bygninger fra 1930’erne. Mod øst og vest ligger klosterhaven.

Salesianernes Kirkekompleks
Den oprindelige dominikanerkirke – Helligkorskirken – opstod her i første halvdel af det 14.årh. I det 16.årh. blev den ødelagt af to brande (i 1519 og 1564). I begyndelsen af det 17.årh. blev bygningen delvis genopbygget af dominikanerordenen, men da svenskerne i februar 1656 afbrændte byen og borgen, blev også kirken og klosteret svært ødelagt. Efter sekulariseringen, der blev gennemført efter dekret fra 1782, blev ordenens ejendomme sat til salg. De efterladte bygninger gik i forfald. Ejendommen blev senere købt med det formål at grundlægge en opdragende institution i byen. I 1898 ankom de første salesianere til Oświęcim; de påbegyndte genopbygningen af kirken. I 1901-02 byggedes opdragelsesanstalten, der bærer Sankt Jan Bosko’s navn.

Sankt Jacek’s Kapel
Den sidste rest af dominikanerklosteret i Oświęcim udgøres af det nu fritstående Sankt Jacek Odrowąż’ Kapel. Det er en tidligere gotisk kapitelsal (rådssal) fra det 14.årh., der i 1594 blev ombygget til Sankt Jacek’s Kapel.


Borgen i Oświęcim, hvis ældste del – tårnet – stammer fra slutningen af det 13.årh.

Koncentrationslejren Auschwitz
I udlandet er Oświęcim i dag først og fremmest kendt under sit tyske navn: Auschwitz og som hjemsted for den mest berygtede nazistiske koncentrationslejr under 2.verdenskrig. Lejrkomplekset Auschwitz bestod væsentligst af 2 hovedlejre, kaldet KL Auschwitz I og II, nemlig: Koncentrationslejren i selve Oświęcim by og udryddelseslejren i Brzezinka (tysk: Birkenau), lige uden for byen. De to lejre er efter krigen indrettet som et statsligt museum. Museet, der vidner om fangernes vilkår og udryddelsesmetoderne, er enestående i sin art. Alle, der besøger den sydlige del af Polen, bør også (i det mindste én gang i livet) lægge vejen om ad Oświęcim.


Den oprindelige hovedindgang til den tyske koncentrationslejr (nu museum) i Oświęcim (Auschwitz)

Indkvartering

Booking.com
Oświęcim (Byens officielle side på engelsk og polsk – her også praktiske oplysninger for turister)

Litteratur og links til andre sider om Oświęcim:

Litteraturen om Oświęcim/Auschwitz er meget omfattende.
Lejrmuseet har udgivet flere publikationer. Den seneste og mest omfattende faktabog om lejrens historie er udgivet på flere sprog. Den tyske udgave er:
Auschwitz. Nationalsozialistisches Vernichtungslager. Oświęcim, 1997. 491 sider, ill.
En mindre museumsfører er:
Smoleń, Kazimierz: Auschwitz 1940-1945. Guide-Book through the Museum. Katowice, 1978. 119 sider. Senere udgave 1995.

Links

Oświęcim (Byens officielle side på engelsk og polsk – her også fotogalleri og bykort (Plan miasta))
Gmina Oświęcim (Oświęcim kommune)

Kort
Oświęcim
Rating
Dette sted er særlig interessant:
Godt Skal bare opleves

Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


This page is also available in English. Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software